LejelovenMenu

Husk din sunde fornuft når du søger bolig

Er du boligsøgende på det store lejeboligmarked? Så er det vigtigt, at du husker din sunde fornuft på trods af en eventuel desperation efter at få tag over hovedet. Langt de fleste udlejere og lejeboligannoncer er helt reelle, men der findes desværre også undtagelser. Du kan her læse nogle gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du søger bolig.

Do’s

Vær sikker på hvem din udlejer er

Hvis du har kig på en bolig som er fra en professionel udlejer, er det ikke nødvendigt at have antennerne oppe i samme grad, som hvis der er tale om en privat udlejer. Dog er det en god idé at slå udlejningsfirmaet op og eventuelt læse nogle anmeldelser om dem.

Er der tale om en privat udlejer, er det en god idé at se noget dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der står som ejer af en bolig på Tinglysning.dk og Boligejer.dk. Du kan ligeledes bede udlejer fremvise pas eller kørekort og få en kopi af denne. Såfremt der skabes tvivl, lig da mærke til hvilke navn der står på døren og postkassen af boligen. Heldigvis er langt de fleste udlejere oprigtige, hvorfor det sjældent er nødvendigt at bede udlejer om dokumentation.

Se boligen inden du underskriver lejekontrakten

Det er vigtigt, at du ikke blot godtager boligen ud fra fremviste billeder, men at du ser boligen i virkeligheden. Du skal derfor ikke betale depositum eller underskrive lejekontrakten, inden du har fået fremvist boligen. Er det ikke muligt for dig at se boligen, skal du overveje, om der er tale om et reelt lejemål eller svindel.

Vær ligeledes opmærksom på, om den fremviste lejlighed stemmer overens med lejekontrakten, og at du ikke er ude at se en “lignende” bolig. Er du det, skal du huske din sunde fornuft, inden du underskriver lejekontrakten.

Sørg for at få aftaler på skrift

Det er en god idé at sørge for at få alle aftaler, der laves mellem dig og udlejer, på skrift. Især mundtlige aftaler er gode at få på skrift. Du kan altid skrive en mail til udlejer, hvori du omtaler den mundtlige aftale, og på denne måde får aftalen på skrift. Herved kan udlejer ikke senere løbe fra aftaler, som mundtligt er aftalt mellem jer. Dette kan ligeledes forhindre uoverensstemmelser mellem dig og udlejer. Du kan læse mere om uenigheder mellem lejer og udlejer her.

Tjek om økonomien er i takt

Du skal være særligt opmærksom på, om huslejen følger de regler, der er gældende. Du kan altid rådgive dig ved din kommunes huslejenævn. Du kan ligeledes sammenligne huslejen med andre boliger på samme størrelse i samme område. Husk her at bruge din sunde fornuft, da en for lav husleje kan indikere svindel. Ligeledes kan en for høj husleje være svindel, da udlejer, i nogle tilfælde, ikke blot kan fastsætte huslejen efter eget ønske. Er du virkelig forelsket i boligen kan du altid bide den høje husleje i dig og senere undersøge mulighederne for en mindre husleje. Hvordan du klager over en for høj husleje og hvilke faktorer, du skal være opmærksom på, inden du klager, kan du læse her. Det skal dog siges, at langt de fleste udlejere ingen intention har om at snyde og i nogle tilfælde selv er på udebane når det kommer til fastsættelsen af husleje.

Hvad angår depositum og forudbetalt husleje må disse maksimalt være 3 gange huslejen. Du kan læse mere om reglerne her.

Vær opmærksom ved fremleje

Når du fremlejer en bolig, skal du være opmærksom på, at du ikke har samme rettigheder, som hvis du er almindelig lejer. Der kan bl.a. være tidsmæssige begrænsninger på lejemålet og begrænsninger på, hvilke ændringer der må foretages i boligen. Du skal ligeledes være særlig opmærksom på, at såfremt udlejer selv bor i boligen, bliver du fremlejetager. Det vil sige, at du ikke er beskyttet under lejeloven på samme vis som en almindelig lejer.

Sælg dig selv

Der er rift om boligerne i de store byer, hvorfor det kan være nødvendigt at sælge sig selv og gøre sig opmærksom overfor udlejer. Skriv en lang og beskrivende præsentation af dig selv og giv den gas med informationer som vedrører pligtopfyldenhed og evne til ro og orden.

Don’ts

Gå ikke under for pres

Hvis du kommer ud for en situation, hvor udlejeren vil have dig til at skrive under på lejekontrakten med det samme, skal du være på vagt. I sådanne situationer skal du huske din sunde fornuft og ikke lade dig presse. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det tyde på, at der er noget galt.

Lad ikke dine krav begrænse dig

Mange begår den fejl, at de har for snævre krav til en fremtidig bolig, hvilket begrænser deres chance for at finde en bolig. Herudover er der i forvejen stor rift om boliger i de større byer især omkring august/september, hvor de fleste er boligsøgende. Det er derfor vigtigt ikke at være kræsen og først og fremmest bare fokusere på at få tag over hovedet. Der er ingen, der siger, at man skal stoppe med at søge, selvom man har en bolig. Men husk din sunde fornuft og sørg for ikke at lade dig begrænse af dine krav.

Lad dig ikke snyde

Generelt skal du huske din sunde fornuft, når du søger bolig. Du skal blandt andet være særlig opmærksom på, om depositum er for høj og altså mere end 3 gange huslejen. Herudover skal du huske, at du aldrig må betale penge under bordet, da det er ulovligt. Du skal også være særligt opmærksom på, hvis du har med en ikke-dansktalende udlejer at gøre, eller hvis udlejer befinder sig i udlandet. Der kan nemlig, i sjældne tilfælde, være tale om snyd. For at finde ud af, om du har med en svindler at gøre, kan du først og fremmest tjekke, om det ligner at annonceteksten er maskinoversat. Herudover kan du forsøge at ringe til udlejer. Mange svindlere har nemlig ikke lyst til at snakke direkte med lejeren, hvorfor de kan komme med undskyldninger som, at de er i udlandet eller lignende.