LejelovenMenu

Husk din sunde fornuft når du søger bolig

Er du boligsøgende på det store lejeboligmarked? Så er det vigtigt, at du husker din sunde fornuft på trods af et brændende ønske om at få tag over hovedet. Langt de fleste udlejere og lejeboligannoncer er heldigvis reelle, men der findes desværre også undtagelser. Du kan her læse nogle gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du søger bolig.

Do’s

Vær sikker på hvem din udlejer er

Hvis du har kigget på en bolig, som er fra en professionel udlejer, er det ikke nødvendigt at være opmærksom i samme grad, som hvis der er tale om en privat udlejer. Det er dog altid en god idé at slå udlejningsfirmaet op og eventuelt læse nogle anmeldelser om dem.

Er der tale om en privat udlejer, er det en god idé at se noget dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der står som ejer af en bolig på Tinglysning.dk og Boligejer.dk. Du kan ligeledes bede udlejer om at fremvise pas eller kørekort og evt. få en kopi af dette. Ved fremvisningen af identifikation skabes der en form for sikkerhed for, at vedkommende er den samme, som der er registreret som ejer af boligen. Heldigvis er langt de fleste udlejere oprigtige, hvorfor det sjældent er nødvendigt at bede udlejer om dokumentation.

Se boligen inden du underskriver lejekontrakten

Det er vigtigt, at du ikke blot godtager boligen ud fra fremviste billeder, men at du ser boligen i virkeligheden. Du skal derfor ikke betale depositum eller underskrive lejekontrakten, inden du har fået fremvist boligen. Er det ikke muligt for dig at se boligen, fordi udlejer ikke kan/vil give dig adgang hertil, skal du overveje, om der er tale om et reelt lejemål eller svindel. Dertil kan det også være en god idé at være opmærksom på, om den fremviste lejlighed er den samme, som den der er angivet i lejekontrakten, og at du ikke blot er ude at se et lignende lejemål.

Sørg for at få aftaler på skrift

Det er en god idé at sørge for at få alle aftaler, der laves mellem dig og udlejer, på skrift. Du kan altid skrive en mail til udlejer, hvori du omtaler jeres eventuelt mundtlige aftale og på denne måde få aftalen på skrift. Herved kan udlejer ikke senere løbe fra aftaler, som mundtligt er indgået mellem jer. Dette kan ligeledes forhindre uoverensstemmelser om, hvad der præcist er aftalt mellem dig og udlejer på et senere tidspunkt. Du kan læse mere om uenigheder mellem lejer og udlejer her .

Tjek om økonomien er intakt

Du skal være særligt opmærksom på, om huslejen følger de regler, der er gældende. Du kan altid rådgive dig ved din kommunes huslejenævn. Du kan ligeledes sammenligne huslejen med andre boliger på samme størrelse i samme område. Husk her at bruge din sunde fornuft, da en for lav husleje kan indikere svindel. Hvis du betaler en for høj husleje, kan du evt. betale den og senere undersøge mulighederne for en huslejenedsættelse. Hvordan du klager over en for høj husleje, og hvilke faktorer du skal være opmærksom på, inden du klager, kan du læse mere om her . Det skal dog nævnes, at langt de fleste udlejere ikke har nogen intention om at snyde, og i nogle tilfælde selv er på udebane, når det kommer til fastsættelsen af husleje.

Hvad angår depositum og forudbetalt husleje må disse maksimalt være 3 gange huslejen. Du kan læse mere om reglerne for fastsættelse af depositum og forudbetalt husleje her .

Vær opmærksom ved fremleje

Når du fremlejer en bolig, skal du være opmærksom på, at du ikke har samme rettigheder, som hvis du er almindelig lejer. Der kan bl.a. være tidsmæssige begrænsninger på lejemålet og begrænsninger på, hvilke ændringer der må foretages i boligen. Når du skriver under på lejekontrakten, skal du derfor være opmærksom på, om du lejer dit lejemål af en lejer eller af udlejeren selv.

Sælg dig selv

Der er rift om boligerne i de store byer, hvorfor det kan være nødvendigt at gøre sig opmærksom over for udlejer. Når du søger en bolig, kan det derfor være en god ide at skrive en lang og beskrivende præsentation af dig selv. Giv den gerne gas med informationer som vedrører din pligtopfyldenhed og evne til ro og orden.

Don’ts

Buk ikke under for pres

Hvis du kommer ud for en situation, hvor udlejeren vil have dig til at skrive under på lejekontrakten med det samme, skal du være på vagt. I sådanne situationer skal du ikke lade dig presse. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det tyde på, at der er noget galt.

Lad ikke dine krav begrænse dig

Mange begår den fejl, at de har for snævre krav til en fremtidig bolig, hvilket begrænser deres chance for at finde en bolig. Herudover er der i forvejen stor rift om boliger i de større byer, især omkring august/september, hvor der er ekstra mange boligsøgende. Det er derfor vigtigt ikke at være kræsen, og først og fremmest bare fokusere på at få tag over hovedet. Der er ingen, der siger, at man skal stoppe med at søge, selvom man har en bolig.

Lad dig ikke snyde

Generelt skal du huske din sunde fornuft, når du søger bolig. Du skal blandt andet være særlig opmærksom på, om depositummet er for højt, altså et højere beløb end hvad der svarer til 3 gange husleje. Hvis du er ved at indgå en aftale med en ikke-dansktalende udlejer, skal du være særligt opmærksom på, om det ligner, at annonceteksten er maskinoversat. Herudover kan du forsøge at ringe til udlejer. Mange svindlere har nemlig ikke lyst til at snakke direkte med lejeren, hvorfor de ofte vil komme med undskyldninger for at undgå direkte kontakt.