LejelovenMenu

Husdyr

I denne artikel kan du blive klogere på de ting, som du skal være særligt opmærksom på, når det gælder dine muligheder for at holde dyr i en lejebolig.

Må jeg holde husdyr?

I lejekontraktens § 10 vil det typisk fremgå, om du må holde husdyr eller ej. Udlejer har i dette afsnit sat kryds ved enten ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt det er tilladt at holde husdyr. I lejekontraktens § 11 kan udlejer som et særligt vilkår have angivet specifikt hvilke og hvor mange husdyr, som er tilladt. Det kan eksempelvis være, at det kun er én hund eller én kat, som er tilladt. Udlejer kan også have sat en begrænsning i forhold til størrelsen af husdyret, som eksempelvis indebærer, at det kun er små hunderacer, som er tilladte. Det er derfor ikke altid nok at orientere sig om reglerne for husdyr i lejekontraktens § 10, da en eventuel indskrænkning i retten til at holde husdyr skal fremgå af § 11.

Reglerne for husdyr kan også være angivet i din husorden. Husk derfor også at tjekke, hvad der står om reglerne for husdyr i husordenen. Ændres husordenen, mens du bor i lejemålet - eksempelvis fra en tilladelse til et forbud mod at holde husdyr, så har den nye regel kun virkning for fremtiden. Har du et husdyr, som du har fået, imens det var tilladt at holde husdyr, må du derfor fortsat gerne holde det i boligen. Du må dog ikke anskaffe dig endnu et husdyr, efter den nye husorden er trådt i kraft. Læs mere om hvad en husorden er, og hvilken betydning det har for dig her .

Hvad er forskellen på husdyr og smådyr?

Ifølge loven forstås husdyr som dyr af en vis størrelse. Hunde og katte er eksempler på husdyr. Dyr som fisk, undulater, hamstere og lignende falder uden for kategorien “husdyr” og betragtes i stedet som det, man kalder “smådyr”. Et forbud mod at holde husdyr er ikke nødvendigvis et forbud mod at holde smådyr. Det er tilladt at holde smådyr, hvis ikke andet er aftalt i lejekontraktens § 11 eller husordenen, så længe det ikke er til gene for naboer. Et forbud mod at holde smådyr skal derfor være nævnt som et særligt vilkår i lejekontraktens § 11 eller i husordenen for at være gældende.

Må jeg have besøg af husdyr?

Et forbud mod at holde husdyr betyder ikke, at du ikke må have besøg af husdyr eller passe dem ved lejlighed. Er husdyret ofte på besøg, kan det dog i nogle tilfælde vurderes, at det er så ofte, at det kan betragtes som om, at du alligevel holder husdyr.

Det skal fremgå som et særligt vilkår i lejekontraktens § 11 eller i husordenen, at det ikke er tilladt at passe eller have besøg af husdyr, hvis udlejer ikke vil tillade dette. I afkrydsningsfeltet i lejekontraktens § 10 bruges ordet “holde”, og dette gælder derfor blot forbud mod at holde husdyr og ikke at passe dem.