LejelovenMenu

Vigtigt ved indflytning

De typiske fejl som lejere begår, sker allerede i forbindelse med indflytningen. Her skriver flere under på lejekontrakten uden helt at have læst og forstået, det der egentlig står. Samtidig tager mange også lidt for let på indflytningssynet, hvilket kan ende med at få stor økonomisk betydning for forskellige dele af lejeforholdet. Følg rådene her og undgå problemer.

Du kan med fordel sætte dig ind i nogle grundlæggende ting ved dit lejeforhold, inden du indgår en lejeaftale. Følgende ting er vigtige at være opmærksom på, og gør det mindre sandsynligt, at du støder på udfordringer:

  • Læs din lejekontrakt grundigt igennem, før du skriver under. Dertil kan det også være en god idé at få en anden til at læse kontrakten igennem. Det kan eksempelvis være et familiemedlem eller Lejerens Frie Retshjælp. På denne måde sikrer du dig, at du ikke har overset noget.
  • Betal aldrig depositum og forudbetalt husleje, før du har modtaget en underskrevet lejekontrakt fra din udlejer.
  • Vær særligt opmærksom på § 11 i din lejekontrakt. Det er under dette punkt i kontrakten, hvor alle undtagelser og særlige forhold for det pågældende lejemål er listet.
  • Vær grundig ved indflytningssynet. Ved din indflytning vil du sammen med din udlejer gennemgå boligen. Her er det vigtigt at være grundig ved noteringen af lejemålets stand, da det i sidste ende kan have stor betydning for, hvor meget af dit depositum du får tilbage. Det samme gælder, hvad angår indflytningsrapporten. Giv aldrig udlejer din kvittering for modtagelsen af denne, før du har læst alt med småt. Nogle gange kan en sådan kvittering nemlig betyde, at du samtidig godkender lejemålet uden mangler. Læs mere om indflytningssynet her .
  • Tag billeder af lejemålets fejl og mangler. Det kan være en god idé at tage billeder af de fejl og mangler, som du finder, og sende dem til din udlejer, så de altid kan dokumenteres. Dette skal ske senest 14 dage efter din overtagelse af lejemålet.
  • Orientér dig om din vedligeholdelsespligt. Som lejer er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din vedligeholdelsespligt dækker over, og dermed hvad udlejer kan kræve istandsat for din regning ved din fraflytning. Den generelle angivelse af hvem der har har vedligeholdelsespligten, findes i lejekontraktens § 8. Hvis du har vedligeholdelsespligten, skal eventuelle udvidelser eller tilføjelser til din pligt fremgå af lejekontraktens § 11.